Paris:eat&drink.
12:25 PM
"Men I may not know but shoes, shoes I know."
Carrie Bradshaw
Tako i ja.
Matematika i viša tehnologija su mi dva susedna, španska sela.
Od kojih sam kompletno odsečena.
Ali kada se radi o ukusnoj hrani i dobroj "kapljici", pripremite diplomu.
(I to pravu, ne ministarsku ;))
Zato prekidamo dijetu, jer ona u Francuskoj predstavlja ozbiljno svetogrđe.
Pripremite dugme na pantalonama za diskretno otkopčavanje i čvrsto me uhvatite za ruku jer krećemo.
Petit déjeuner je obavezan.
U vidu toplih, svežih kroasana i šolje bele kafe.
(Bela kafa- najdraži napitak još od detinjstva, kada su mi se od nje skupljala usta od gorčine iako je imala kafe u sebi tek da zamiriše; ali je bilo pitanje časti da pijem isto što i likovi iz mojih omiljenih knjiga "Pet prijatelja".)
Sve to praćeno dobrom kašičicom voćnog džema.
A u tanjiru pored, croque monsieur.
Sa takvim imenom, tost sendvič ne može biti egzotičniji.
A ako ste ljubitelji jačeg doručka, onda je croque madame još privlačniji izbor.
Jer sa damom nikada ne možete pogrešiti.
Vreme ručka je rezervisno za prijatelje/kolege i čašu vina.
Ili za knjigu i čašu vina.
Vino je, dakle, obavezno.
Praćeno salatom niçoise.
Francuskom supom od luka, ali onom pravom!
Možda, porcijom puževa sa puterom i belim lukom ili tanjirom kvaltitene foie gras sa džemom od smokvi.
Ako niste dovoljno hrabri, pridružite prvoj čaši vina još jednu, jer se nećete pokajati.
Ostavite predrasude po strani.
Evo, ako probate dajem reč da ću ja smoći snage da probam pihtije.
Sada već polako zalazi sunce, zato je vrlo bitno da požurite da uhvatite poslednje mesto koje je barem malo osunčano.
Cucumber martini i tišina.
Čaša šampanjca i tortica od malina.
Trois macarons.
Najdraži ukusi su obavezni.
Šumsko voće/jagoda, vanila i karamela.
Ne mogu još da se odlučim da li su mi slađi ti crveni ili od vanile.
A kada padne mrak, vreme je za eleganciju.
Lepu haljinu i crveni karmin.
Punđu i prirodni izgled, ogrnut svilenom maramom.
Uz morske plodove.
Ili dobar steak.
A za kraj je rezervisan tanjir francuskih sireva, praćen grožđem i bagetom.
Camembert, Brie, Caprice des dieux, Bleu d'Auvergne…
Veče se završava u baru.
Uz koktel sa šampanjcem ili mandarin mojito.
Perece i svetleći štapići u čaši.
Zaljubljeni pogled i kikotanje.. mnogo je to alkohola, ipak!
Preporuka:
1. "Le Ricaux", 44 Rue de la Chassee D'Antin.
Za kafu, doručak i lagani ručak.
2. "Le Premier" (Kaspia le bar), Galeries Lafayette.
Za čašu šampanjca i kolače (preporuka:Pierre Hermé)
3. "Chic", 126 Rue du Faubourg Saint-Honoré.
Za koktel.
4."Au bureau", 66 rue Pierre Charron.
Bar sa klopom i odličnim koktelima.
4 comments
Obozavam tvoje postove o hrani :) Bogami, u siricima me tesko neko moze dobitii! lalala :)
ReplyDeleteOgladnela sam zbog ovog posta :D
ReplyDeleteoh ostavila si me bez reci :) uzivancija :)
ReplyDeleteparfait!
ReplyDelete