PMS Vodič: Yeah you, PMS, Like A B*tch, I would know.

6:26 PM




Jednom mesečno moj život protrese uragan. Onaj uragan koji su naučnici nazvali PMS.

Predmenstrualni sindrom
Plač- Mrzovolja- Sreća
Pasta- Mordor- Slatkiši 
Ili izmešano : Sve ću Malo Pobiti.

Amaterski bih ga svrstala u 5.kategoriju Safir-Simpsonove skale: smena vrlog bogatog repertoara emocija od onih najmračnijih do onih najentuzijastičnijih, gotovo sigurno nosi svu hranu iz frižidera i prestaje kada ljudi u okolini već požele da i njih odnese što dalje od vas. Masovna evakuacija? Obavezna i iskreno preporučena.

Ipak Ana, moja terapeutkinja, tvrdi da pms ne postoji, da je samo socijalna konstukcija. A njoj nekako bezrezevno verujem, tako da se trudim da kada osetim približavanje tog uragana zatvorim šalone, sklupčam se pod ćebe i tiho ponavljam da ga samo umišljam i strpljivo čekam da prođe. 
Sa druge strane Tamara ga je najbolje opisala kroz: 
"Smejala sam se i plakala u isto vreme... Dok sam vezivala pertlu."
I ne mogu reći da se nisam prepoznala. Ipak ne znam kako drugačije da objasnim dane u mesecu u kojim se pretvorim u podvojenu ličnost Voldemora/ umiljatog teletabisa Po-a, sa sve Honey Boo Boo apetitom koji ne napušta ni jednu stranu te podvojene ličnosti. Tada plačem zbog svega: poena manje na seminarskom, bezazlene rečenice, gumenih čizama koje nisam imala petlje da nosim u četvrtom razredu osnovne i zbog svih zlodela i nepravdi kojih moj mozak može da se seti. 
(Plakanje zbog događaja iz vrtića? Check)
Ako bih morala lažno optimistično da ga opišem uporedila bih ga sa zabavnim parkom: rolerkosteri emocija, opravdana želja za masnom i nezdravom hranom, ubeđivanje druge osobe da idete na vožnju, da biste je posle napali jer vas nije dovoljno jako držala za ruku, vrtoglavica od tolikog uzbuđenja i miran san kada se taj dan konačno završi. Sutradan ujutru neprimetno provirite kroz šalone, shvatite da vas sunce ne nervira i pripremite belu zastavicu za ukućane koji, hej, uopšte nisu toliki kreteni kao što su vam se juče činili. Ipak, za slučaj da se vašem domu približava uragan/ odlazak u zabavni park/ treba da vežete pertlu evo par saveta za preživljavanje za vaše bliže:

- Pravilo broj jedan: nikada, ali nikada, ne budite kapetan Očigledni i ne konstatujte da su "Oni dani". Zato što, uglavnom i jesu. 
- Ako ih već prepoznajete to znači da se razlikuju od uobičajenog ponašanja- razlog više da istolerišete i  zajedno sačekate da "zle sile" odu.
- Koliko god delovala primamljivija primena Isterivanje djavola iz ______ (upisati ime "zaposednute" osobe), najbolji izbor je da spustite koplje i strpljivo zagrlite i razumete tog demona. On nije tu namerno, zaista!
- Slatkiš u bilo kom obliku je uvek lep znak pažnje. 
- Korisni video priručnik: klik
- Nekad nije do pms-a, možda je ljuta zato što se zaista ponašate kao kreten.
- Ako se, pak, taj demon pojavljuje učestalo i u neskladu sa "onim danima" postoji mogućnost da je to, ipak, karakterna osobina. U tom slučaju- Ne čitajte dalje jer džaba ste čitali.


Za vas, moje sapatnike:

- Lepo i slikovito objašnjenje šta se dešava u toku PMS-a: klik.
- Niste ružne, niti debele i da, imate pravo na tu trenerku! #keepinitcasual
Ipak ako se odlučite da ulepšate spoljašnjost : klik.
- Nutella. 
- Ne koristite te teške dane kao izgovor kada ste samo...zli.
- Bilo da je socijalna konstrukcija ili naučna činjenica, kada uragan naiđe.. drži se, o ti hrabra (i luda) ratnice.

Srećno!

*Photos via google/ tumblr/ giphy.com*

You Might Also Like

3 comments

  1. Ti si jedna od najkreativnijih osoba koje pratim ! :) Smejala sam se od srca.

    ReplyDelete
  2. Hahahahahahahahaha okej narucila sam ovaj tekst! Ovo je vrhunski! Ps Ako se mesa slano pa slatko pa slano sve u 20min je l to pms ili nisam normalna? :D

    ReplyDelete
  3. Ne mogu sebi da oprostim što su me svakodnevne dnevne obaveze omele u praćenju tvojih ‚‚odišu pozitivnom energijom" tekstova.

    ReplyDelete

Follow Une autre chose on Instagram